O meni

   

Tamara Kusovac je rodjena 1970.god. u Beogradu, gde živi i radi. Diplomirala je Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti 1992.godine u Beogradu u klasi Prof. Batomira Barugdžića.

Umetnički predmet: Stanište raskošne osećajnosti
Radovi Tamare Kusovac odzvanjaju životnom punoćom, dinamičnom muzikom boja i prefinjenošću ženstvenog likovnog izraza. Oblici i površine ispunjeni su fantastičnim svetovima koji otvaraju vrata lepoti kreacije kao postupku za sebe i očaravajućem govoru čije su izvorište prirodnost, čulnost i iskrenost. Radovi pojedinačno i skupno žive život koji im dizajnerka udanjuje, jer im od početne ideje, putem realizacije i njihovog smeštanja u prostor daje simboličku odredjenost, precizan pojavni karakter i upotpunjenu namenu. U njima ona spaja i jedno vrednuje njihovu estetsku i upotrebnu vrednost, jer su vizuelni jezik i likovnost svakog dela u skladu sa njegovom funkcionalnošću, kvalitetnom materijalizacijom i finalnim oblikovanjem.

Intonaciju opusu Tamare Kusovac, kao samu temu, daju i usmeravaju unutrašnje vrednosti, lepota duha i strastvena okrenutost stvaralaštvu, poput ogledala koje je odraz slika vidjenih okom spremnim da upija samo prečišćene i vedrinom obojene prizore iz neposrednog sveta. Otuda potiče jasna orijentisanost arhitekturi na radovima, što kao tematskom sadržaju, što kao likovno-konstruktivnom sredstvu kojim kontroliše uvek dobro izbalansirane zone na jednoj površini. Doživljaje gradova, pre svega Beograda, prirodnog orkuženja, vode kojoj daje veliki prostor, Tamara Kusovac prenosi na već prepoznatljiv način, zvonkim bojama, lirskim jezikom čije su reči vrlo jasno odredjene bojene površine i njihovi dinamični odnosi, nonšalantnim crtežom koji je uvek vidljiv i dobro kontrolisan nosilac zamisli, pa čak i raskonim aplikacijama poput svetulavih poludragih kamenčića kojima na sofisticiran način stavlja akcente. Uskladjenost ovih elemenata je neuhvatljiva bravura koja rezultira samo – autentičnim rukopisom i jedinstvenim delom.

Neponovljivi nameštaj, police, cipelarnici, fiokari, ormarići, suveniri…nosioci su delića raskošnog unutrašnjeg sveta autorke, mašte koja je preneta otmenom i veštom rukom, likovnom virtuoznošću i dizejnerskom promišljenošću. Njena osećajnost obasjava ove predmete tragom ekspresivnim kompozicija, zguznuto ritmovanih i razigranih artitektonskih pejzaža, predelima zavodljivog i nestvarno lepog sadržaja.